Bodrum Gündem

KURBAN BAYRAMINDA ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYIN…

KURBAN BAYRAMINDA ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYIN…

dyt-billur-çalıkKurban bayramına sayılı günler kala Özel Bodrum Hastanesi Diyetisyeni Billur Çalık, et tüketimi, saklanması ve sağlıklı et pişirme şekilleri konularında önerilerde bulundu.

 Bodrum Gündem Haber

Herkesin bir araya geldiği bayramda kurulan geniş sofralar, sağlıksız beslenmeyi ve ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özellikle et ve sakatat grubu tüketimine şekerli tatlılar da eklendiğinde, tansiyon, kalp-damar hastalıkları, diyabet  (şeker), mide rahatsızlıkları olanların daha dikkatli olması gerekiyor.

Özel Bodrum Hastanesi diyetisyeni Billur Çalık, Kurban Bayramı’nda yaşanabilecek sağlık sorunlarının engellenmesi için bilinçli davranmak gerektiğini ve sağlıklı bir bayram geçirmek için etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme şekillerine dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor; “ Etlerin sindirimi sebze ve meyvelere göre daha zordur. Pişirme ve sindirimlerinde kolaylık sağlanması etin yumuşak olması için ilk kesildikleri gün değil en az 1-2 gün beklettikten sonra tüketilmesi gerekir. Pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini tercih edilmelidir. Öğünlerinizdeki besin çeşitliliğini sağlayabilmek için etlerinizi sebze ile birlikte pişirin veya mutlaka etin yanına salata ilave edin” diyor.

Kurban eti nasıl tüketilmeli ?

Fazla protein ve yağ tüketimi  bazı hastalıkların şiddetini artırır. Bu nedenle etleri kendi yağında veya az yağlı olarak pişirilmesi tercih edilmeli.  Billur Çalık, etin pişirme ısısının yanlış ayarlanması ette bulunan hastalıların kişiye bulaşabileceğinin altını çiziyor. “ Eti çok yüksek ısıda pişirmek etin iç kısmının çiğ kalmasına bu da ette bulunabilecek bazı hastalıkların size bulaşmasına neden olur. Aynı zamanda et besin değerini de kaybeder. Izgara yöntemi tercih ediliyorsa etin ateşten 15 cm kadar uzak olmasına dikkat edin” diyor.

Kurban eti nasıl saklanmalı?

Etlerin hem çabuk bozulabileceğinin hem de bazı mikro organizmalarından korunmanın önemli olduğunu anlatan Özel Bodrum Hastanesi diyetisyeni Billur Çalık; “  Bayramda dondurduğunuz etleri pişireceğiniz zaman oda sıcaklığında değil buzdolabının alt kısımlarında çözdürülmeli ve tekrar dondurmadan çözünen etin tüketilmesi gerekir. Eti dondurmak için küçük parçalar haline bölmeyi tercih edebilirsiniz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.