Bodrum Gündem

Bodrumlu Amiral Turgut Reis Kitabımız Okurları İle Buluşmaya Hazır / Cezmi Çoban BG Yazıları…

Amiral Turgut Reis, Bodrum’un yetiştirdiği en önemli değerlerden biri olarak Türk Denizcilik Tarihinde silinmez izler bırakmıştır. Kaptanı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın “Benden yeğdür!” diyerek yeteneğini övdüğü, Avrupalıların Dragut olarak tanıdığı Turgut Reis’in, Malta’da şehit oluşunun üzerinden 454 yıl geçmiş olmasına rağmen yaşamı ve Akdeniz’deki faaliyetleri üzerine kitaplar, makaleler yazılmaya; sempozyumlar, festivaller, çalıştaylar düzenlenmeye devam edilmekte ve Kuzey Afrika’dan Doğu Akdeniz’e, Adriyatik’ten Güney Avrupa Kıyılarına dek bıraktığı izleri takip etmek bugün de  mümkün olmaktadır.

“Bodrumlu Amiral Turgut Reis” kitabında, Turgut Reis ile ilgili bilgi edinmek isteyen her yaştan okur için veriler sunularak bir başvuru eseri ortaya koyabilmek ve kamuoyuna referans noktası belli ilk elden bilgilerin sunulması amaçlandı. Süreç içerisinde yapılacak yeni araştırmalar ve uluslararası işbirlikleri ile “Kolektif Bir Turgut Reis Biyografisi Oluşturma ve Her Yönü ile Turgut Reis’i Tanıtma ve Yaşatma” hedefimize bir adım daha yaklaşacağımızı umut etmekteyiz

Derleme, inceleme, araştırma sürecinde destek ve yardımlarını bir an olsun esirgemeyen Bodrum Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras başta olmak üzere, Belediye Başkan Yardımcılarımız, Meclis Üyelerimiz, Belediye Birim Amirlerimiz, Koordinatörlerimiz ve Sorumlularımıza, Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde çalışan mesai arkadaşlarıma, kitaba maddi ve manevi olarak destek veren Amiral Turgut Reis’in günümüzde yaşayan torunlarına

Hakkı Mandalinci, İsmihan Pekdemir, Numan Pekdemir, M. Sinan Pekdemir, Belkıs Deniz Pekdemir, Ali Haydar Pekdemir, Süleyman Mazı, Sündüs Telli Tengiz, Ali Yalçın Tengiz,  Dr. Yusuf Ziya Tengiz teşekkür ederim.

Ayrıca, 2008-2010 yılları arasında yaptığı “Turgut Reis” tablosunu kitabın kapağında kullanmama müsaade eden Azerbaycan Devlet Sanatçısı Sayın Refik Aziz’e, kitabın sunuş yazısını yazma ricamı kırmayan Cihan Yemişçi hocama, Ekin Ofset ve Yarımada Yayınları Sahibi Hüseyin Anıl, Başak Anıl ve ekip arkadaşlarına ve eşim Nilgün Özer Çoban’a kalbi teşekkürlerimi sunarım.

Eğer bu kitap; büyük denizcinin adına kurulması düşünülen “Amiral Turgut Reis Müzesi” projesinin gerçekleşmesine ufak da olsa bir katkı sunabilirse, en büyük mutluluğumuz olacaktır. Sevgi ve saygılarımla.

Kitabın Künyesi: Bodrumlu Amiral Turgut Reis, Yarımada Yayınları, Bodrum, 2019,  456 Sayfa.

NOT: Kitabımız, Turgut Reis’in ölüm yıldönümü olan 23 Haziran 2019 tarihinde okurları ile buluşacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.