Bodrum Gündem

Kapanan Turgutreis Belediyesi’nin İlk Belediye Başkanı Hüseyin Süzen

Belediye sözcüğünü kısaca; kent ve kasaba işleriyle uğraşan yönetim olarak tanımlayabiliriz.

Ülkemizde belediye idaresinin kuruluş çalışmaları, Batılılaşmanın hızlandığı Tanzimat dönemi ve özellikle Kırım Savaşı  (1854-1856) yıllarına rastlar.

Fransız komün idarelerinden esinlenerek, tarihimizin ilk belediye teşkilatlanması 1855 yılında Şehremaneti adıyla İstanbul’da kurulur.

1923 yılında Cumhuriyetimizin ilanıyla birlikte, 1924 tarih ve 417 sayılı Ankara Şehremaneti Kanunuyla,  nüfusu 3.000 ile 20.000 arasında olan yerleşmelerde, belediye teşkilatının kurulmasına karar verilir.  Ancak,  3.000 olan sayı, daha sonra yapılan düzenlemelerle 2.000 kişiye indirilmiştir.

1965 nüfus sayımına göre,  nüfusu 2036 olan Bodrum ilçesine bağlı Karatoprak bucağında, bir belediye teşkilatının kurulması için dönemin muhtarı Hüseyin Özşeker ve yardımcıları tarafından gerekli çalışmalara başlanır. Muhtarlıkça, İçişleri Bakanlığına yapılan idari başvuru kabul edilir.

28 Mayıs 1967’de yapılan kuruluş seçimleriyle Karatoprak Belediyesi  resmi olarak kurulur ve Hüseyin Süzen ilk  belediye başkanı seçilir.

Belediye kadrosu o yıllarda başkan dahil toplam 4 kişiden oluşmaktadır. Zabıta memurluğuna İbrahim Arkun, Muhasebe memurluğuna Mustafa Algan, Temizlik işçisi ve odacı olarak da Mustafa Kaplan görevlendirilmiştir. Haziran 1967’deki ilk meclis toplantısında belediye bütçesi de 90.000 lira olarak belirlenir. Emin Süzen, belediye başkanlığı görevini 1977 yılına kadar sürdürür ve 1977 seçimlerinde belediye başkanlığı koltuğunu Nebil Sar’a bırakır. Yaşamını Turgutreis’te sürdüren Emin Süzen, 12.03.2005 tarihinde vefat eder.

Beldenin hızlı büyümesi ve gelişen turizmin olanaklarından  daha fazla yararlanmak amacıyla,  Karatoprak  Belediye  Meclisi’ nin   02. 08. 1971  tarih  ve 1971/37  karar numarasıyla  aldığı  isim  değiştirme önerisi, Bakanlar Kurulunca onanır. Karatoprak olan beldenin adı, Turgutreis olarak değiştirilir ve  30.03.2014 Pazar gününe kadar varlığını sürdürür.

Kendi Kaleminden Turgutreis’in Belediyesi’nin İlk Belediye Başkanı Hüseyin Süzen (1932-2005)

20-2-1932 tarihinde Akçaalan (Turgutreis’te) doğduğum söylenildi. Çocukluk hayatım yaşıt, biraz daha büyük köy ve mahalle çocukları ile geçti. Okumak idealim ve hayalimdi. Aynı mahallede ilkokulu okudum. O günün  şart ve imkanları ile üst okullara gitmek  çok güçtü. Gençlik hayatım başlamıştı. Çiftçi idim, üretir, kendimiz tüketirdik. Zira ülkenin ekonomik durumu öyle idi. Bir gün askerlik çağına girdiğimi öğrendim. 1953 – 1955 yıllarında askerliğimi Gelibolu ve İstanbul’ da yaptım. Boru tesviye uzmanı olarak terhis oldum.

Bütün Türkiyemiz’de olduğu gibi, belde ve muhitimizde çok partili siyaset yapılıyordu. Politika’nın muvaffak olma sanatı inancı ile, köyümde ve kazamız Bodrum’da kendimi tanıtmaya başladım. Bir taraftan, üst okulda okuyamadığımın burukluğu içindeydim. Gördüm ki, politikada diplomanın küçüklüğünün büyüklüğünün aranmadığını; düşünce, otorite, yaratıcı olmak, bunların yanı sıra namuslu ve dürüst olmanın muvaffakiyet derecesinin yükselttiğini öğrendim.

Gene özel hayatımda çiftçilik uğraşımdı. Bir gün kendisini minnet ve şükranla andığım, merhum muhtarımız Hüseyin Özşeker’in idealimizde olan köyümüzde belediye teşkilatının kurulmasında çok olumlu olacak eğilimini gördüm ve bazı arkadaşlarımızla o düşünceyi bize desteklemek düştü.

Belediye teşkilatının kurulmasında bütün sorumluluğu yürekten bu işe katılan arkadaşlarımla üstlendik. Netice olarak muvaffak olduk. İstediğimiz gayeye Karatopraklılar (Turgutreis) olarak ulaştık.

Nihayet köyümüzde belediye seçiminin yapılacağı hukuken kesinleşti. Çevre ve yakınlarım tarafından belediye başkanlığına aday olma teklifi geldi. Kabul ettim. Zira başkan seçilirsem, köyümü ve halkımızı çok sevdiğimi ve bunu da halkımıza hizmet etmekle kanıtlamış olacaktım. Yapacağım ve yapmak istediğim hizmetlerin, ileride sevenler tarafından rahmete vesile olacağına inançla, halkımıza hizmet ettim.

Belediye teşkilatı kurulması ile halkımız intikal ve intibak devresi yaşadı. Çok zor geçen günlerimiz oldu. Çok zeki, aziz Turgutreisli halkımız, az zamanda çağdaş ve medeni olmayı kabul etti, örnek toplum haline geldi. Belediyenin kurulması ile, bir çok hizmet kurumlarını kazandık, halen kazanıyoruz.

İşte konunun özeti bu, muhatabı da Hüseyin Süzen.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.