Bodrum Gündem

APOKALİPS! Ronald Karel Bodrum Gündem yazıları…

Uluslararası siyasette ve bilim dünyasında büyük menfaatler gereği ve ekonomik güç ispatlamak konusunda dünyamızdaki sosyal yaşam dengesizleşmeye başladı.

Dünyanın dört bir yanında halkları idare eden Cumhurbaşkan ve Başbakanların gerek sosyal seviyeleri, gerek genel kültürleri ama daha tehlikeli olan -beyinsel dengeleri- bozuk çıkmaya başladı. Herhalde bu makaleyi okuyanlara örnek vermek gerekmez desem de yine Trumpt tan başlayarak, Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, 8 Ocak 1984 de doğan Kuzey Kore başkanı Kim Jong-Un , Putin derken bizim uzak akraba Boris Johnsson u da ‘beyinsel denge bozukluğu’ kategorisine koyup yazıma başlamak istiyorum. Asya ve Afrika kıtasında kendi halklarını sömüren devlet adamlarını AB deki aşırı sağ liderlerini de pas geçiyorum.

Bunları neden yazdım?

5,5 milyon km karelik Amazon da meydana gelen yangınların, geceyarıs Fransız LCI haber kanalından Cunhurbaşkanı Bolsonaro tarafından iş sahası açılsın diye verdiği emirle başlatıldığını duyar duymaz Apocalyps Now diye yerimden fırladım. Tabii ki bizim basınımızın zaafı var, dış haberlerde bombalar patlamadığı sürece haber yapmayı bilmedikleri için lisanı olmayan halkımız ülkemizin sınırları dışında neler olduğunu pek farkedemiyor.

GeoCosmo nun başkanı olarak 2020 senesinde GeoCosmo TM ın sadece deprem konusunda değil Doğal Afetler konusunda da çalışmalar ve araştırmalar yapmasına karar verdim. Bu kararımı kurucusmuz Dr Freund büyük bir memnuniyetle onayladı. Yapılacak, araştırılacak, laboratuvarlarda denenecek çok tabiat olayları var. Bunları tek tek ayıklayıp, araştırıp ve var olanları inceledikten sonra değişik projeler başlatacağım.

Biz insanlar, Yüce Yaratan ın yarattığı tabiatın bir parçasıyız.. En önemli görevimiz ise biz, insanlara emanet edilen tabiat olaylarını çözmemizdir.. Hele ki o tabiat olayı biz insanlar ve diğer canlıların hayatını alıyorsa.

Bunun adı BİLİMDİR ve böye olmalıdır. Yoksa kısıtlı beyinlere sahip olan hayvanlardan farkımız olmaz. Araştırmak bizlerin kutsal bir görevidir.

DOĞAL FELAKETLER!

Bu makalede sadece bilimden bahsedeceğim. Önce şu küresel ısınma konusunu ele almayı arzuluyorum. Binlerce bilimsel makale, binlerce teori havalarda uçuşurken bence çok daha gerçekçi olan ve küresel ısınmaya neden olan faktör çok çok az konuşuluyor. Bu da Güneş rüzgarlarının, güneş ısısının normalden daha fazla, daha sıcak olarak dünyamıza varması konusudur.

Açıklama getireyim.

Güneş lekesi sayıları (Sun spots) fazla olduğunda ve çok geniş alanda meydana geldiklerinde ki resmi bilimsel rakamlar bazı 700 000 km uzunluğunu gösteriyor ayrıca soğuk olduklarından, güneşin yanan bölümlerinin çok daha fazla aktif hale getiriyor ve sıcaklaşmasına sebep oluyor diyor bazı bilimadamları ve ben de 100% katılıyorum. Son senelerde bu delikler hem çoğaldılar hem de genişlik ve uzunlukları arttı, yani güneşin sıcak bölümü daha da ısındı.

Ayrıca, 80 yıllarından beri iddia ettiğim güneş rüzgarları ile faylar arasındaki ilişkiye gelince, yine NASA da araştırmalar sürüyor ve bilimsel makaleler yazılmaya başlandı.

Bu iyonosferde milyonlarca amper akım indükleyen güneş fırtınalarına (jeomanyetik fırtınalar) yol açar. Bu akımlar yoğunluğa göre sıklıkla hızlı bir şekilde değişir ve dünya’nın kabuğuna tellürik akımları indükler, bu da Lorentz kuvveti yoluyla kaya kolonunda stres oluşturur. Hızla değişen stresler ölçülebilen güçlü ve hızlı elektrik akımları üretir. Lorentz kuvveti, kaya kolonundaki stres durumunun değiştirilmesinde ilgi çekicidir ve potansiyel olarak deprem olarak kaydedilen yırtılma olaylarına neden olabilir. Bu nedenle, güneş aktivitesi izlenmesi gereken bir parametredir, ancak ek bir önemli parametre Lorentz kuvvetlerinin vektörel bileşenlerine ve tektonik stres vektörleri ile nasıl uyum gösterdiklerine dikkat edilmesi gerektiğidir.

Burada dikkat edilecek husus ise güneş ışınlarının dünyaya daha fazla sıcak gelmesidir.. Antartika daki buz erimeleri, deniz seviyesinin yükselmesi ve iklim değişikliğinin temeli bence güneşten kaynaklanmaktadır.

Son araştırmalarda  elde edilen sonuçlara göre güneş ısınıyor ve atmosferdeki ısıyı hapseden sera gazlarıyla (green house) bağlantılı olan küresel ısınmaya ısı katıyor. Dünya’ya ulaşan güneş radyasyonu, mevcut güneş döngüsü başladığı 1986’da olduğundan yüzde 0.036 daha sıcak. Kısacası küresel ısınmanın en baştaki nedeni güneş ışınlarının yeryüzüne daha sıcak varmasıdır.

Güneş rüzgarlarına veya güneş ışınlarının ısısının tehlikeli boyutlara ulaşmalarına engel olabilemk için tedbirlerin alınması lazım geldiğini düşünüyorum. Bu da ancak bu ışınların kimyasal yapılarından emin olduktan sonra onları bir noktada toplamakla olabileceğine inanıyorum. Güneş ısısı dünyaya aynı anda indiğinden bu operasyonu imkansız görmek gerçeklerden kaçmaktır, ve deve kuşu misalidir.

Tabii ki güneş rüzgarlarını aynı anda dünyamızın birçok kıtasını tesir altında almaktadır, tabii ki bu bu ışınların ısılarını azaltmak her ne kadar ütopye gibi gözüküyrsa da çok çalışılıp araştırıldığı zaman muhakkak bilimsel bir sonuca varılacağına inanıyorum.

Yeter ki bugün dünyayı yöneten üç çılgın başkanın ki bunlar sıraya ABD, Rusya ve Çin dir,  akılları başında, vizyonları sahibi, memur zihniyetinden uzak genç bilimadamlarını kendilerine danışman yapıp sözlerini dinlemeleriye gerçekleşir.

Amazon yangınları yanı sıra Orta Afrika nın güneyi de yanıyor. Kongo nun etrafı yanıyor ve burası Amazondan sonra Afrika nın Kongo bölgesinde muazzam yangınlar başladı. Amazon dan sonra dünyanın ikinci ciğeri yanıyor.

Yangınları söndürmek için suni yağmur yapmak

Neden Yapay Yağmur?

İlk aşamada, hedef alanın yukarısındaki hava kütlesinin yükselmesi ve bulutların oluşması için uyarılması için kimyasalların kullanılması yer almaktadır. Bu kimyasallar su buharını emer ve yoğuşma sürecine yardımcı olur. – Kalsiyum Oksit, Üre ve Amonyum Nitrat veya Klorür Kalsiyum Karbonat bileşiği gibi kimyasallar.

Yükselme Aşaması: İkinci aşamada bulutun kütlesi, bulutların yoğunluğunu artırmak için üre, kuru buz, mutfak tuzu vb.

Aslında suni yağmur Türkiye de de bilinmektedir ve şöyle izah edilmektedir.

Yapay yağmur; modern teknoloji ile 1940’lı yılların sonunda gümüş iyodun, bulut damlacıklarının buz kristallerine dönüştürülmesinde kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır.

Bulut tohumlama yöntemi 1960’lı yıllardan itibaren ABD’de geliştirilmiş ve günümüze kadar uygulanmaya devam edilmiştir.

Yağmur bombası yöntemi ülkemizde ilk olarak 1990 yılında İstanbul’da İSKİ tarafından uygulanmıştır. Farklı zaman dilimlerinde İstanbul Ankara ve İzmir’de de kısa süreli olarak aynı yöntemden faydalanılmıştır.

Bu sistemi en çok Kanada uygulamaktadır.

Bulutta yağmur damlalarının oluşması Bergeron— Findeisen teorisi denilen bir teori ile de açıklanmaktadır.

Bu olay,küçük katı bir partikül süper soğuk bir sıvı içine sokulursa, soğukluk yeterli olmak şartıyla, sıvının tamamı katı duruma geçer. Buna göre, buluttaki su molekülleri buz kristali şeklinde bir çekirdek üzerinde hızla birleşirler.

Suni tohumlamada gümüş iyodür(AGI),amonyum nitrat(HNO4NO3), kadmiyum iyodür(CdI2),diğer higroskopik materyaller çekirdek vazifesi görmek üzere yağmur bulutuna püskürtülmektedir.

Bu maddelerin aynı şartlar altında oluşturacağı kristal sayısı birbirinden farklıdır. En tesirli olanı ise gümüş iyodürdür. Ancak bu maddelerin tesir derecesi sıcaklıkla değişir.

Böyle bir buluta buz kristallerinin atılması şartları değiştirir. Kristaller suya göre daha düşük buhar basıncına sahip olduğu için, su damlacıklarının buharlaşmasına sebep olurlar.

Daha sonra bu nem, buz kristallerinin üzerinde yoğunlaşır. Böylece, buz kristallerinin büyüklüğü aşağı düşerken sürekli artar. Bu şekildeki bulut tohumlaması, yüksek seviyelerde buz kristallerinin oluşması meydana gelir.

Buz kristallerinin buluta düşmesi veya atmosferdeki buzlaşmış tozların bulunması olayı tamamlar. Suni bulut tohumlaması havadan veya yerden yapılabilir.

Bir uçak kullanılarak, bulutların içine katı karbondioksit (kuru buz) tanecikleri saçılır. Sıcaklıkları çok düşük olduğu için bu taneciklerde çok miktarda buz kristalleri vardır.

Uçak kanadına takılmış bulut tohumlama fişekleri

50 gr gümüş iyodür içeren bulut tohumlama fişekle

Altınnur Yalman a yukardaki değerli açıklamalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Tamam da, neden bu büyük yangınları söndürebilmek için suni yağmur yapıp ormanlar üzerine dökülmüyorlar?

Maded kimyasal yapıyı biliyorsunuz, evet su havada durmaz çünkü çok ağırdır ama spontane olarak fiziki-kimyasal bir karışım yaratılacak suni bir buluta enjekte edilerek neden aynı anda tonlarca su yapılıp alvelerin üzerine dökülemiyor?

Bunun arkasında inanılmaz patent ve meblağlar var.

Bütün bu sorular beni kamçılıyor. O prmanlartda binlerce hayvan katledilmekte, onların günahı ne? Sen oraya belki de ruhsatsız inşaat yapacaksın diye neden canlılara kıyıyorsun?

Eğer LCI haber merkezinin yaptığı araştırma doğru ise Brezilya Cunhurbaşkanını lanetliyorum, Hitler den farkı yokmuş.

AĞUSTOS 2019 TARİHİNDE DÜNYADAKİ YANGINLAR!
NASA nın Aqua ve Terra uydularındalı MODİS tarafından görüntülenen yangınlar dünya tarihinde ilk kez bu kadar çok. LSCE den Dr Frederic Chevalier yaptığı açıklamada MODİS yangınları tam olarak gösteremeyebilir, bulutlar bazı yabgınları saklayabilir, açıklamasında bulunuyor. Dr Olivier Bouchet ise Kongo yangınlarının Amazon kadar tehlikeli olmadığını ileri sürüyor. Lakin birçok canlının hayatlarını kaybedebileceklerini ifade eden Bouchet yangın sonrası senelerde bitkilerin daha canlı yetişebileceğini ileri sürüyor.

Ayrıca Sibirya da muazzam orman yangınları devam etmektedir.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ise Yakutistan, Buryatya, İrkutsk ve Krasnoyarsk bölgelerinde yangınla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Rusya’nın orman yangınlarından etkilenen bölgeleri, önceki yıla nazaran yüzde 12 artış göstererek 2.7 milyon hektara ulaştı. Orman yangınlarının en tehlikeli hâle geldiği bölgeler arasında Yakutistan, Krasnoyarsk ve Irkutsk geliyor. Bölge yetkilileri, Ugra’daki yangınların bu sabah itibariyle kontrol altına alındığını duyurdu.

RUSYA DA SUNİ YAĞMUR İLE YANGIN SÖNDÜRME

Devlet hava koruma ormanı tugayı, Antonov An-26 turbopropunun, Perşembe günü kuzey Irkutsk bölgesine uçtuğunu ve gümüş iyodür kabuklarını “yapay yağmur indüksiyon operasyonları için uygun bulutlara” patlattığını söyledi.

Üç bölgedeki yangınların da yağmur taşıyan bulutların altında bulunduğunu belirtti.

Yakıt doldurulduktan sonra, uçak Krasnoyarsk bölgesine uçacak ve oradaki bir bölgedeki yangınların üzerinden bulut ekecek.Tugay, gümüş iyodür kabuklarının temmuz başından bu yana yaklaşık 100 ateşin üzerine atıldığını ve bunun her üç denemeden ikisinde orta ve şiddetli yağışlarla sonuçlandığını iddia etti. Ayrıca dört bölgedeki yerlilere yardım etmek için 500 itfaiyeci görevlendirdi.

Sonuç olarak, ormanları yakarsak biz canlılar yavaş yavaş yok olmaya başlarız.

Birleşmiş Milletlerde önemli bir bölüm kurulmalı ve Cumhurbaşkanı veya Başbakan olmak isteyen adaylar muhakkak bir Moral, Psikolojik, Genel Seviye vs gibi kontrollerden geçmelidirler ve sonra ülkelerine salıverilmelidirler diye kuvvetle düşünmeye başlıyorum..

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Cengiz Güney dedi ki:

    Elinize,bilginize sağlık çok doğru tespitler