Bodrum Gündem

Milas’ta Halk Direndi, Orman Kurtuldu

Milas’ta Halk Direndi, Orman Kurtuldu

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde orman işletmesi tarafından kesilmek için damgalanan 600 dönümlük yaşlı ve doğal kızılçam ormanı, İkizköy halkı ve Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) aylar süren ortak mücadelesi ile kesimden kurtarıldı…

Bodrum Gündem Haber

Milas Orman İşletme Müdürlüğü, İkizköylülerin verdiği toplu dilekçeye cevaben yazdığı yazıda, endüstriyel plantasyon sahası olarak belirlenen Akbelen mevkiindeki ormanlık alanın kesim programından çıkarıldığını bildirdi.

2019 yılı Ağustos ayında ormanlık alandaki ağaçlar Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından kesilmek üzere damgalanmaya başlanmıştı.  İkizköy halkının kesim çalışmalarını MUÇEP’e haber vermesi ile MUÇEP kesimi durdurmak için yöre halkı ile ortak bir mücadele başlattı. Kesim için damgalanan orman alanı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlayan kömür sahasının hemen 1 km ötesinde bulunuyor. Ayrıca alan, enerji şirketinin maden sahasını genişletmek için satın almak istediği İkizköy, Karacahisar ve Çamköy halkına ait tarla ve zeytinlik arazilerin tam ortasında yer alıyor. Söz konusu alanın endüstriyel ağaçlandırma adı altında ormansızlaştırılarak Yeniköy-Kemerköy Enerji A.Ş.’ye maden sahası olmak üzere teslim edilmek istendiği hem MUÇEP hem de köylüler tarafından kamuoyunun getiriliyordu.

Aylar süren mücadelenin son aşamasında, geçtiğimiz Kasım ayında orman alanında yapılan deneme kesimlerini sahaya giderek fiilen durduran İkizköy halkı ve MUÇEP gönüllülerinin mücadelesi sonucu, Milas Orman İşletme Müdürlüğü köylünün haklı itirazlarını dikkate alarak, 05 Şubat 2020’de ağaç kesiminden vazgeçtiğini bildirdi. Yazıda, “Vatandaşlar ve çevre örgütleri tarafından maden sahası olarak kesileceği ve sağlık sorunlarına yol açılacağı gerekçeleri ile karşı oldukları anlaşılmıştır. Yıllardan bu yana vatandaşla uyum içerisinde bulunan kurumumuz için vatandaşlarımızın bu düşüncesi gereği yine ılımlı tutum sergilemesi ve sosyal problemin önüne geçilmesi önem arz etmektedir.” denilerek, kesimin “şimdilik” ertelendiği belirtiliyor.

Direniş Nasıl Başladı?

Haziran 2019’da Yeniköy-Kemerköy Enerji Üretim A.Ş., Milas’taki kömür madeni sahasını genişletmek amacıyla, İkizköy, Karacahisar ve Çamköy’deki 300 hektarın üzerinde tarım arazisini satın almak için köylülere bir ihtarname gönderdi. Yöre halkı, kömür için topraklarından vazgeçmeme kararı alarak, bu konuda kamuoyu oluşturmak, idari ve hukuki mücadele yürütmek üzere MUÇEP’in desteği ile harekete geçti. Aynı tarihlerde Akbelen orman alanının tamamen ağaçsızlaştırılması planları ortaya çıktı.

20 Eylül 2019 tarihinde Küresel İklim Grevi’ne destek etkinlikleri çerçevesinde MUÇEP, kesilmesi planlanan orman alanında başta İkizköy olmak üzere çevre köylerden birçok yurttaşın, milletvekillerinin, Milas ve Muğla Büyükşehir belediyelerinin ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımı ile büyük bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte söz alan, gençler, köylüler, milletvekilleri küresel iklim krizine dikkat çekmiş, sağlıklı bir çevrede yaşamak için orman ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğine vurgu yaptılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.