Bodrum Gündem

Gumbel Grup Ege’yi Güneşlendirmek İstiyor

Gumbel Grup Ege’yi Güneşlendirmek İstiyor

Güneş enerjisi sektörünün lideri Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem ve Yönetim Kurulu üyesi, Ege Bölge Müdürü Barış Aygener’le güneş enerjisinin dünyadaki, ülkemizdeki durumunu konuştuk, Ege bölgesi için hedeflerini sorduk.

Fatih Bozoğlu-Bodrum Gündem

Gumbel Group enerji sektörünün lideri. Tanıyabilir miyiz?

Mustafa Herdem; “Gumbel Group, 2011 yılından bu yana Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santralları alanında yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online ve toptan satış faaliyetleri gerçekleştiren bir şirket. Gerek kurulumunu gerçekleştirdiği santrallerle gerekse kendi santralleriyle Türkiye’de güneş enerjisinin yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor. Çatısı altındaki Gumbel Enerji, Heran Enerji, Elseroof, Güneşfix Enerji, Else Enerji şirketleriyle faaliyetlerini sürdüren grup, güneş enerjisi alanında yazılım ihracatı da yapıyor. Bunu da bünyesindeki Gumbel Yazılım ile yürütüyor. Öte yandan grubun AR-GE faaliyetlerini sürdürdüğü bir laboratuvarı ve solar ürünlerin online satışını gerçekleştirdiği e-ticaret sitesi mevcut. Kurulduğu günden bu yana 22 şehirde 66 farklı lokasyonda toplam 285 MW kurulu güce sahip santral kurduk. Kısaca güneşe dair her şeyde varız. Dünyada güneşin değeri her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Amacımız ülkemizi ve ülkemiz insanını güneşle buluşturmak…”

Mustafa Bey, ülkemiz güneş enerjisinde hangi noktada?

Mustafa Herdem; “Ülkemizde toplam tüketimimizin yüzde 3’ünü güneş enerjisinden sağlıyoruz. Bu dünya ile kıyaslandığında ortalama bir yerde olduğumuzu gösteriyor. Fakat ülkemizin güneş enerjisi potansiyelimizi düşündüğümüzde oldukça yeni bir alanla karşı karşıyayız, güneşi en verimli kullanabilecek noktadayız.  Sıcaklık ve ışık konbinasyonu açısından söylüyorum bunu. Zira ülkemiz konumu itibariyle güneş açısından âdeta vaz edilmiş topraklar. En etkili noktada olmamıza rağmen etkili bir biçimde kullanabiliyoruz…”

Peki nerede tıkanıyoruz?

Mustafa Herdem; “İlk zamanlarda güneşin maliyetleri yüksekti, teşvike ihtiyacı vardı. Verilen teşvikle bir yol gidildi. Fakat zaman içinde güneşin maliyetleri çok düştü, dolayısıyla bugün güneşin teşvike ihtiyacı yok, sadece önünün açılmasını gerekiyor. Güneşten elektrik üretenlerin serbest piyasada elektrik satmasının önünün açılması gerekiyor…”

Güneş enerjisini alternatif enerji kaynaklarından üstün kılan yönleri neler?

Mustafa Herdem; “Güneş her yerde kurulabilir. Bakın her yerde rüzgâr, her yerde dalga enerjisi kurulamaz. Ama güneş enerji sistemini tüketimin olduğu her yere kurabiliriz. Bu da enerji kaybımızı da önleyecek, yani nerede tüketiliyorsa orada üretmek, kaybın en aza indirilmesini doğuracak. Her yerde kurulabiliyor oluşu, güneşin alternatifleri arasında ciddi bir rekabet şansına işaret eder. Tercih edilebilir olmasının diğer nedeni, kurulum maliyetlerinin düşük olması. Üçüncüsü, enerji karmasında enerji kaybının en az olabileceği kaynağın güneş olması, az önce dile getirdiğim nedenden ötürü, yani nerede tüketilecekse orada üretilebilir oluşundan dolayı. Tüm bunlar güneş enerjisi kaynağının kendi üstünlükleri. Bu, ülkemizin güneş enerjisi potansiyeliyle buluştuğunda sağlanacak avantajlar, saymakla bitmez. Zira biz enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülkeyiz…”

Evet, dışa bağımlılığımızın azalması için de güneşe yönelmek gerekiyor. Değil mi?

Mustafa Herdem; “Güneş, ülke kaynağıdır, yerli ve millidir. Bitmeyecek bir kaynağın nimetlerinden bu ülkenin insanlarının yararlanması önemli…”

Bir fabrika sahibinin fabrikasına makine almasıyla aynı şey, çatısına güneş enerji sistemi kurması, anladığım kadarıyla.

Mustafa Herdem; “Elbette. Bir villa, fabrika sahibinin çatısına ges kurması, o villaya alınan en değerli eşya, fabrika içinse en değerli makine gibidir. Kazan kazan ilkesi belki de en fazla güneş sektörü için geçerlidir. Fabrika sahibi için en külfetli kalem enerji tüketimi için ödediği faturadır. Elektrik faturası ödemeyince hatta bir süre sonra şebekeye satar duruma gelince doğrudan giderleri düşecektir. Bu da ürettiği malın maliyetini düşürecektir. Ekolojik yıkımın eşiğinde olan dünyamız da kazanacaktır. Ülkemizdeki kaynak ülkemizde kalıp burada değerlenecektir. Dalga dalga ekonomik, ekolojik faydalar birbirini izleyecektir…”

Çok teşekkür ederim Mustafa Bey. Şimdi Gumbel Group Yönetim kurulu Üyesi, Ege Bölge Müdürü Barış Aygener’e sormak istiyorum;

Ege deyince akla güneş geliyor. Ama güneşten enerji üretmek gelmiyor, değil mi?

Barış Aygener “Maalesef öyle. Oysa bu bölge güneşten alınabilecek verimlilik açısından çok avantajlı bir bölge. Gumbel Group’un sloganlarından birisi “Güneşten Gelen Güç”. Güneşten gelen bu gücü Ege insanının faydasına sunulması gerekiyor…”

Bunun için ne gerekiyor?

Barış Aygener; “Mustafa Bey, sektörün önünün açılması konusunda gerekenleri söyledi. Buna ek olarak benim dile getireceğim insanımızın farkındalığının artırılması. Bölge Müdürlüğü olarak öncelikli hedefimiz, güneş enerjisi konusunda farkındalığımızın artırılması. Bugün güneş enerjisi deyince çoğunluğun aklına güneş aracılığıyla suyu ısıtma işi yani gün ısıları geliyor.  Oysa güneş, yenilenebilir, temiz, sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Süreç içinde farkındalığın artmasıyla, güneş enerjisine yatırım yapanların olumlu geri dönüşleriyle, ekolojik duyarlılığın daha fazla gözetilir oluşuyla beraber güneş enerjisinin gerek son kullanıcı gerekse ülkemiz açısından stratejik önemi anlaşılacaktır…”

Önce farkındalık

Barış Aygener; “Evet önce farkındalık sonra hareket. Dün inşaat mühendisi bir arkadaşımı ziyarete gittim, bundan sonra yapacakları projede güneş enerji sistemini işin içine dahil edeceklerini söyledi. Neden dediğimde siteye talip olanların bu yönde soru sorduklarını, beklenti içinde olduklarını söyledi. Bugün gençler ihtiyaçları olan ürünleri alırken ürünün çevre duyarlılığı gözeterek üretilip üretilmediğini sorguluyor. Bu yönde sertifikalar söz konusu, ilerleyen günlerde bu kaygı daha fazla artacak…”

Güneş her yere yapılabiliyor, bu büyük şans.

Barış Aygener; “İhtiyacınıza göre, ihtiyacınız ve beklentiniz kadar. Bir ev sahibi, site, otel, fabrika, işletme, okul, pazar yeri, tarım işleriyle ilgilenenler … Neresi aklınıza gelirse. Güneş enerji sistemlerinde lider bir firma olarak Ege’yi de güneşten gelen güçle donatmaya talibiz. Amacımız temiz ve yeşil bir geleceğin enerjisi olan güneşle Ege’yi ve ülkemizi aydınlatmak. Güneş, bugünü geleceğe bağlayacak köprü. Hedefimiz, 21. yüzyılın enerji kahramanı olacak güneşle geleceğimizi buluşturmak…”

Mustafa ve Barış Bey. Her ikinize de verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder, başarılar dilerim.

Barış Aygener; “Biz de teşekkür eder, Bodrum Gündem okurlarına sevgi ve saygılarımızı sunarız…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.