Bodrum Gündem

Dakika dakika Rusya-Ukrayna Krizi ve Dünya Gazetesi Yorumu

Dakika dakika Rusya-Ukrayna Krizi ve Dünya Gazetesi Yorumu

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi Rusya-Ukrayna Krizi için çok önemli tespitler yaparak, bu sabah itibarı ile durumu şu şekilde yorumladı…

Tüm dünyanın gözü kulağı Rusya-Ukrayna krizinde…  Rusya’nın Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden bölgeleri tanımasının ardından gelişmeler yakından izleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıdığını açıkladı ve iki bölgeye askeri birliklerin konuşlanması talimatı verdi. Putin açıklamaları sonrası NATO, ABD ve Avrupa Birliği başta olmak üzere küresel aktörlerden kınama ve yaptırım mesajları geldi. Türkiye’den ise Dışişleri Bakanlığı, “Rusya’nın Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz” açıklamasını yaptı.

Rusya-Ukrayna hattında artan gerginliğin yanı sıra yurt içinde Hazine ihaleleri ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında Ifo endeksleri ve S&P Case Shiller konut fiyatları takip edilecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in son açıklamaları ve Doğu Avrupa’da savaş görüleceği endişeleriyle küresel borsalar gerilerken, güvenli liman olarak görülen varlıklar ve petrol yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1,44; Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 2 geriledi. ABD vadeli endekslerinde de yüzde 2’leri aşan kayıplar söz konusu.

Haftalardır 13,50 civarında dar bantta dalgalanana dolar/TL, Rusya-Ukrayna krizinde yaşanan gelişmelerle haftaya başladığı 13,60 seviyelerinin üzerine tırmandı. Gece yarısı kısa bir süreliğine 13,70’in de üzerini test eden kur bu sabah saatlerinde 13,67-13,68 düzeyinde işlem görüyor. Euro/TL’de ise 15,46’dan değerleniyor.

Petrol fiyatları, Ukrayna-Rusya gerginliğinin sıcak çatışmaya dönüşeceği endişelerinin artmasıyla yeniden 7 yılın zirvesine çıktı. Gerilimin tırmanması Brent petrolü yüzde 3 yükselişle 94 doların üzerine taşıdı. Ukrayna ile ilgili jeopolitik risklerin tırmanmasıyla spot altın fiyatları da 9 ayın zirvesini gördü  ve 1.914 dolar seviyelerine kadar çıktı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yayınladığı bir mesajla Rusya’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararını kınadı.

ABD, Ukrayna’dan bağımsızlıklarını ilan eden iki bölgeyi tanıyan ve bu iki bölgeye “barış gücü” gönderme kararı aldığını duyuran Rusya’ya karşı ulgulanacak yeni yaptırımları bugün açıklayacağını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 24 Şubat’tan itibaren İngiltere’de Covid-19 testi pozitif çıkan kişiler de dahil olmak üzere ülkedeki tüm karantina önlemlerinin kaldırılacağını duyurdu.

Kaynak; https://www.dunya.com

Dünya Gazetesi Manşeti;

Putin Ukrayna’nın doğusunda operasyon emri verdi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyan kararı onayladı. ABD ve AB, Rusya’ya yaptırım kararı aldı. Reuters, Rus liderin Donetsk ve Luhansk’ta ‘barış gücü’ operasyonları için talimat verdiğini duyurdu.

https://www.dunya.com/dunya/putin-ukraynanin-dogusunda-operasyon-emri-verdi-haberi-649625

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.