Bodrum Gündem

Aliyev, Erdoğan’ı neden destekliyor?

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, CHP’ye çok kızıyor. Bu nedenle de Erdoğan’a destek veriyor.

Aliyev, 28 Mayıs’ta yapılacak 2. Tur öncesinde son hamlesini de yaptı ve Sinan Oğan’ı Cumhur İttifakı’na kattı.

Bunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan rica ettiği için mi yaptı, bilinmiyor. Ancak bilinen bir şey var Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı, Sinan Oğan’a hiç sıcak bakmıyordu.

Bunu CNN aracılığıyla dünyaya da ilan etti. Cumhurbaşkanı yardımcılığı isteyen Sinan Oğan için ”isteklerine boyun eğmeyeceğim. Bu şekilde müzakere etmeyi sevmem” diyerek kapıyı kapattı.

Ancak birkaç saat sonra, ani bir kararla Sinan Oğan’ı Dolmabahçe Sarayı’na çağırdı.

İlham Aliyev’in, “Sinan Oğan’ı ben ikna ederim” dediği ve görüşmeye ikna ettiği iddia ediliyor. Çünkü Aliyev Sinan Oğan’ı iyi tanıyor. Oğan’ın Azerbaycan, Türk dünyası ve Rusya ile yakın ilişkileri var.  Petrol ve gaz konusunda danışmanlık yaptığı da biliniyor.

**

Ankara’da yoğun bir görüşme trafiği içinde olan Oğan, apar topar, “özel bir jetle” İstanbul’a götürüldü. Erdoğan, Yüzde 5’lik konuğunu Dolmabahçe Sarayı’nda ağırladı.

Saraydan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Oğan’ı, hafta sonu boyunca gören olmadı.

Bu arada Bakü’ye gitmiş-dönmüş olabilir mi, olabilir…

Aliyev’in son hamlesiyle Oğan, Erdoğan’ı destekleme kararı aldı.

**

İlham Aliyev, 14 Mayıs’ta yapılan ilk tur seçimler öncesinde de İstanbul’daydı. Ve, Erdoğan’ı dünya lideri ilan ediyordu.

13.Cumhurbaşkanı adayı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Atatürk Havalimanı’nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline” getireceklerini açıklayarak, İHA-SİHA üzerinden Bayraktar ailesi ile söz düellosuna girmişti.

Bana göre yanlış ve zamanlama açısından da uygun olmayan bir açıklamaydı.

Bir gün sonra Atatürk Havaalanı’nda düzenlenen “Teknofest”e katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Kılıçdaroğlu’nun eleştirdiği Bayraktar’ı göklere çıkardı. Hatta Azerbaycan’da yeni bir üs kurmasına izin verdiğini de açıkladı.

Teknofest’teki konuşmasında Erdoğan’a olan desteğini açık açık belirtti. Recep Beyi birinci tur seçimleri öncesinde, dünya lideri ilan etti ve öve, öve göklere çıkardı.

Bu kadar da değil,

Aliyev 1. Tur seçim sonuçları netleşmeden Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik etti. İlham Aliyev, Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin büyük gelişim yaşadığını ve bunun bir tezahürü olarak kardeş Türk halkının bu seçimlerde de liderine güvenini gösterdiğini anlattı.

Pek ama Aliyev, CHP’ye neden kızıyor?

Bunda Kemal Kılıçdaroğlu’nun hiçbir suçu yok.

CHP’nin Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz’ün Azerbaycan-Ermenistan savaşı sırasında yaptığı açıklama, Aliyev’i kızdırmıştı.

Çeviköz,  Azerbaycan’da Türkiye’yi temsil etmiş ve Bakü Büyükelçiliği yapmış bir diplomat olarak Aliyev’i ve ülkesini iyi tanıyordu.

Ancak buna rağmen, savaş sırasında, “ Maalesef Türkiye Azerbaycan’a silah yardımı yapıyor. Cihatçı grupların da Azerbaycan’a gönderildiği ifade ediliyor” diye talihsiz bir açıklama yaptı.

Aliyev bu açıklamaya çok kızdı. AKP de Çeviköz’ü eleşririyordu. İlham Aliyev, Erdoğan’la “ Ünal Çeviköz bir daha bu kapıdan içeri giremez” haber bile gönderdi.

Ortalık sakinledikten sonra Kemal Bey İlham Aliyev’e bir “özür” mektubu yazarak, “destek” çağrısı yapmasına rağmen Aliyev’in kızgınlığı devam etti.

Gelinen son noktada Aliyev, Türkiye seçimlerinde tüm ağırlığı ile Erdoğan’ı destekliyor.

Azerbaycan- AKP ilişkileri her zaman böyle değildi.

AKP’li milletvekillerinin Azerbaycan’lı meslektaşlarını nasıl azarladıklarını, ilişkilerin, “nereden nereye” geldiğini ise belgeleriyle yarın yazacağım.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.