Bodrum Gündem

MECLİS ADAYLARININ ANALİZİ – (1 KISIM TEKMİLİ BİRDEN)

Meclis üyelerinin belirlenmesi ile isimler üzerinde değerlendirmeler yapılmaya başlandı. En çok ses doğal olarak CHP listesi için çıktı. Bodrum Gündem’in haberindeki “Herkesi Kucaklayan Meclis” başlığı ise neredeyse en çok tepki alan cümle oldu.

Demek oluyor ki bu listedeki isimleri kimse kucaklamadı…

Peki listedeki isimler kimleri kucakladı?

Listede bulunan isimleri aslında tek tek değerlendirmek gerekiyor, lakin şimdi nasıra basan olarak bir başka konuya dikkat çekeceğim.

İlçe Seçim Kurulu’na verilen listelerdeki isimlerden yola çıkarak parti gözetmeksizin adayların eğitim durumlarının bir haritasını çıkardım. Neden böyle bir şeye gerek duydun derseniz; ilk yanıtı çok kolay DEMOKRASİ

İkincisi ise üzerinde çok düşünülmesi gereken, derin analiz yapılması gereken bir yanıt; Ölçülü ve dengeli olmak için gereken öz eleştiri niteliği, iç egemenliği bulunmayan, bilimsellikle ve özveri ile yönetme gücü olmayan, alçak gönüllük ve önderlik niteliklerini kişiliğinde bağdaştıramamış hiç kimse yönetim görevlerine özenmemelidir.”

Aşağıda yorumsuz olarak okurların görüşlerine sunduğum bilgiler sadece durum tespiti içindir.

Parti gözetmeksizin İlçe Seçim Kuruluna aday olarak bildirilen 167 kişiden 23’ü İlk Okul mezunu. Bu 167 kişinin 73’ü orta öğretim mezunu, 71 isim ise üniversite mezunu.

Yüzde olarak yeniden değerlendirelim;

Parti gözetmeksizin Bodrum Belediye Meclis Adaylarının;

Yüzde 13,8’i ilkokul mezunu…

Yüzde 43,7 buy Robaxin ’si Orta Öğretim mezunu…

Yüzde order Cialis 42,5’i ise Üniversite mezunu…

İddialı Olan üç Partinin Bodrum Belediye Meclis Adaylarının durumlarına baktığımızda durum şu şekilde;

Adalet ve Kalkınma Partisi: (28 kişi)

İlk Okul Mezunu olan adayları 3 kişi (yüzde 10.7)

Orta Öğretim Mezunu adayları 11 kişi, (yüzde 39,3)

Üniversite ve Yüksek Okul mezunu adayları 14 kişi, (yüzde 50,0)  

Cumhuriyet Halk Partisi: (31 Kişi)

İlk Okul Mezunu olan adayları 4 kişi (yüzde 12,9)

Orta Öğretim Mezunu adayları 11 kişi, (yüzde 35,6)

Üniversite ve Yüksek Okul mezunu adayları 16 kişi, (yüzde 51,3)  

Milliyetçi Hareket Partisi: (31 Kişi)

Order Fluoxetine İlk Okul Mezunu olan adayları 2 kişi (yüzde 6,45)

Orta Öğretim Mezunu adayları 16 kişi, (yüzde 51,6)

Üniversite ve Yüksek Okul mezunu adayları 13 kişi, (yüzde 41,9)  

İddialı olan üç partinin ilk altı adayını analiz ettiğimizde ise durum şu şekilde. Zira bu ilk altı aday Muğla Büyükşehir Belediyesinin meclisinin de adayları…

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilk altı adayının eğitim durumları, 2 ilkokul mezunu, 2 orta öğretim mezunu, 2 üniversite mezunu olarak eşit oranda. İlk sırada İnşaat Mühendisi Ali Rıza Uysal, ikinci sırada ilkokul mezunu turizmci ve belediye başkanı Halil İbrahim Kaynar ve üçüncü sırada da orta öğretim mezunu İşletme Müdürü Emel Kuman yer alıyor. Kontenjan birinci sırada Gemi Mühendisi İ.Macit Gündoğdu üniversite mezunu.

AKP’nin ilk 15 sırasında yer alan adayların eğitim durumları şöyle; 3 ilkokul, 5 orta öğrenim, 7 üniversite.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilk altı adayının eğitim durumları, 1 ilk okul mezunu, 3 orta öğretim mezunu, 2 üniversite mezunu. İlk sırada orta öğretim mezunu işadamı Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Önder Batmaz, ikinci sırada Jeofizik Mühendisi ve Bodrum belediye Meclis Üyesi Taner Uslu, üçüncü sırada da üniversite ve yüksekokul mezunu Yalı Belediye Başkanı İsmail Altındağ yer alırken, Yük.Elektrik Mühendisi Dursun Göktepe kontenjan birinci sırasında.

CHP’nin ilk 15 sırasında yer alan adayların eğitim durumları şöyle; 3 ilkokul, 5 orta öğrenim, 7 üniversite.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin ilk altı adayının eğitim durumları, 5 orta öğretim mezunu, bir üniversite mezunu.  Üçüncü sırada yer alan Mali Müşavir Süleyman Mazı dışındaki beş aday da orta öğretim mezunu adaylar. İlk üç sırada yer alan Mustafa Paşalı orta öğretim mezunu, ikinci sırada Mumcular belediye Başkanı Birol Aydın orta öğretim mezunu, üçüncü sıradaki Süleyman Mazı ise üniversite mezunu. Kontenjanın birinci sırasında yer alan Cengizhan Sancar’da üniversite mezunu.

MHP’nin ilk 15 sırasında yer alan adayların eğitim durumları şöyle; 1 ilk okul, 9 orta öğretim ve 5 üniversite.

Saygılarımla…

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Aslan Tezel dedi ki:

    Bodrum’da iddialı olan başkan adaylarını irdelemek meclis üyelerinden çok daha önemli. Meclis önemsiz demiyorum, Başkan çok daha önemli. Kocadon orta öğretim, Tosun Üniversite ve galiba yüksek lisan yapmış.

    1. :) :) dedi ki:

      Vehbi koç da ilkokul mezunuydu hatırlatırım

  2. hayran dedi ki:

    Evet gene ben. Yazının hemen hemen iki defa okudum ve cevap yazma ihtiyacım doğdu. Biliyorum önceki yazılarımda olduğu gene ne yazacak diye söylenip duracaksınız.
    Aşağıda birkaç kişilerin hangi üniversitede mezun olduklarını ama bunların isimleri söylemeyeceğim. Bunların kim olduklarını en sonunda yazacağım. Başlayalım mı?
    1. Amerikan Kız Koleji mezunu olan, Robert Koleji Ekonomi Bölümü’nü bitirmiştir. yüksek lisansını New Hampshire Universitesi, Doktorasını Connecticut Üniversitesi’nde ve doktora sonrası çalışmalarını Yale Üniversitesi’nde devam ettirmiştir. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör olmuştur.
    2. Marmara Üniversitesi’ne bağlanarak adı Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak değiştirilen Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu’ndan lisans derecesiyle 1981 yılında mezun oldu.
    3. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.
    4.1971 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne yatay geçiş yaptı.
    Cevaplar:
    1. Başkanlığı sırasında alınan kararlardan sonra yapılan devalüasyon sebebi ile döviz, değerinin 3 katına çıkmış; o günlerde piyasada yüklü mark ve dolar borcu olan esnaf ya da iş adamları ziyadesi ile etkilenmişlerdir. o dönem için gerekli görülse de; olan kepenk kapatan esnafa olmuştur. Bu kişi, T.C. Başbakanı Tansu çiller’dir.
    2. Bu kişi, halen devam etmekte olan T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dır.
    3. 17 Aralık rüşvet operasyonu kapsamında evinde 4,5 milyon bulunmuştu. Borsada büyük düşüşle 25 milyar dolar eridi. Bu kişi, Halk Bankası Genel Müdürü olan Süleyman Aslan’dır.
    4. Türkiye’nin yakın tarihinde bir çok şehit askerleri ve masum insanları öldüren tartışmasız Abdullah öcalan’dır.
    Mevlana’nın bir sözü var ‘ne insanlar gördüm üzerlerinde elbise yok,ne elbiseler gördüm içinde insan yok’.
    Diğer deyişle, ilkokul mezunu veya üniversitesi mezunu farketmiyor. Yeter ki insan olsun. ilkokul mezunu kaptan Bodrum’da teknenin altına vurmadan neresinde denizin içinde kaya parçası var, Bodrum’da nerden rüzgar eser, Bodrum’da nerde balık tutulur bilir. Ama üniversiteli bir gemici onun kadar bilemez. Yeter ki, Bodrum Belediyesi Başkanı ve meclis üyeleri sadece çıkar amacı olmadan Bodrum’u iyi yerlere getirmelidir.