Bodrum Gündem

Bu Haberi Okuduğunuzda Tüyleriniz Ürperecek; Kanlı Maraş Olaylarının Canlı Tanığı Anlattı…

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Cemevi’nin düzenlediği Maraş Katliamı’nın 40. Yılı anması Bodrum Konacık Mahallesinde bulunan dernek binasında yapıldı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

12 Eylül Askeri Darbesine giden yolun en önemli dönemeçlerinden birisi olarak kabul edilen ve resmi rakamlara göre 111, ancak Maraş halkının tespitlerine göre 500’e yakın Alevi yurttaş ve Devrimcinin katledildiği Kanlı Maraş olaylarının 40 yılında Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Cemevi bir anma etkinliği düzenledi.

11 Değil, 500’den Fazla Yurttaş Katledildi…

Önce Kanlı Maraş Katliamı olayları ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Cemevi yönetim kurulu üyesi Bülent Dizi tarafından okunan basın açıklamasında; “19-26 ARALIK 1978 tarihleri arasında sadece bir hafta içinde resmi verilere göre 111 kişinin resmi olmayan beyanlara göre ise, 500’ün üzerinde insanın yaşamını yitirdi, yüzlerce insanın yaralandı, 210 ev, 70 iş yeri tahrip edildi…” dedi.

Hamilelerin Karnı Yarıldı, Yaşlılar Ensesinden Kesildi…

İnsanlığa ve insana dair olan bütün değerlerin yok edilmesini katliam olarak nitelendiren Dizi, açıklamasını şöyle sürdürdü; “O dönemde sınırsız vahşetin içinden geçildi. Döndü Ünver’i yedi buçuk aylık, Esma Suna’yı dokuz aylık bebeğiyle birlikte katledildi. Ali Traş’ı parçalara ayırıp kazana akıttıkları kanında kaynattılar. Tecavüzler yapıldı, çocuklara el konuldu. Issız arazide yaşlı dede Mustafa Acınıklı’ nın katledilerek cesedinin saklandı. Katledilmiş insanların mezarları kayıp…”

Alevilerin Evlerine Arsalarına ve Sermayelerine El Konuldu…

O dönemde katliamdan kaçarak kurtulan Alevilerin, Maraş’a döndüklerinde kendilerini güvende hissetmeyip Maraş’ı, hatta ülkeyi terk ettiklerini belirten Dizi, gidenlerini mal varlıklarına, arsalarına, yükselmekte olan Alevi sermayesine el konulduğunu da sözlerine ekledi.

Katliamların Maraş’la sınırlı kalmadığını daha sonraki süreçlerde de Alevi katliamları olduğunu Çorum’un Sivas’ın Gazi’nin  bunlardan bir kaçı olduğunu belirten Dizi; “Katliam sonrasında soruşturmalar eksik ve yetersizdi. Dosyalar saklandığı, mahkemeler basıldı, hukukçular tehdit edilerek susturuldu, serbest bırakılan suçlular önemli mevkilere getirildi…” dedi.

Bunların alışagelmiş  bir süreç olduğunu belirterek açıklamasını tamamlayan Bülent Dizi sözlerini “Maraş’ın adaletini vicdanlarımızda aramaya devam ediyoruz. İnsanlık suçu asla zaman aşımına uğramaz…” şeklinde bitirdi.

Kanlı Maraş Olaylarının Tanığı Musa Nurhak’ın Tüyler Ürperten Konuşması…

Daha sonra kanlı Maraş olaylarının canlı tanığı olan Musa Nurhak 1978’de yaşanan Kanlı Maraş Olaylarını anlattı. Karnı kesilerek öldürülen hamile kadınlardan, direklere çivilenerek öldürülen dedeleri, cennete gitmesin diyerek ensesinden kesilen alevi yurttaşları ve devrimcilerin nasıl katledildiğini gözleri yaşlı bir şekilde anlattı. Musa Nurhak’ın en çok dikkat çeken sözleri ise; “CHP’nin binasını da yaktılar ama Maraş CHP İl Başkanı da yöneticileri de ülkücüydü…” oldu.

Maraş olayları ile ilgili değişlerin ve ağıtların da söylendiği Maraş Katliamının 40.Yılı Anmasında, şiirler ve Uğur Mumcu’nun “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” olarak bilinen “Sesleniş” yazısı da okundu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.