Bodrum Gündem

Zihni Çetiner, Nam-ı Diğer Bombacı Zihni Vefat Etti (Haber ve Yorum)

Zihni Çetiner, Nam-ı Diğer Bombacı Zihni Vefat Etti (Haber ve Yorum)

Talat Aydemir ile birlikte ihtilale kalkışan, idamla yargılanan, 68 kuşağı ve Türkiye Devrimci hareketinin efsane önderi Deniz Gezmiş’in yakın arkadaşı Zihni Çetiner, Nam-ı Diğer Bombacı Zihni yaşama veda etti. 

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Zihni Çetiner (78), 5 ay önce yakalandığı prostat kanseri nedeniyle İzmir’de tedavi altına alınmıştı. İzmir’de yaşayan, ancak yaz aylarını Bodrum’daki evinde geçiren Çetiner’in durumu ağırlaşınca, yakınları tarafından 12 Ağustos Pazartesi günü İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü.

Tedavi altına alınan Çetiner, 21 Ağustos 2019 Çarşamba akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.

Zihni Çetiner’in cenazesi 22 Ağustos 2019 Perşembe günü Alsancak Hocazade Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından, Urla Zeytinalanı’nda toprağa verildi…

Haber bu kadar. Lakin Zihni Çetiner’in ölüm haberini iki satıra sığdırmak mümkün değil.

Usta Gazeteci Nezih Demirkent “Gazeteciliğin en zor zamanı ölüm haberlerini yazmak ve ölüm ilanlarını hazırlamaktır…” derdi. Çok haklıydı.

Çok zor iştir ölüm haberi yazmak. 2009 yılında yayın hayatına başlayan Bodrum Gündem’de ekonomi, politika ve cenaze haberlerini her zaman ön planda tuttuk. Ekonomi ve politika haberleri yazmak zordur, risklidir. Lakin en zoru ölüm haberlerini yazmak ve duyurmaktır.

Tanıdığım insanların ölüm haberlerini yazmak ve duyurmak her daim zor gelmiştir bana. Zihni Çetiner ağabeyimin ölüm haberini yazmak da çok zor geldi.

21 Ağustos gecesi eşim Çiçek

-“Bir haberim var sana ama söylemeye çekiniyorum. Çok üzüleceksin…” dedi. Merak ve tedirginlikle yüzüne baktım.

-“Senin Bombacı vefat etmiş…”

-“Kim? Bombacı Zihni mi? Hani benim Zihni ağabey mi?”

-“……..”

Sanki içimden bir parça koptu. Lakin ölüm bir gerçek ve her birimiz yaşayacağız.

*****

Zihni ağabey ile 68 kuşağının efsane önderlerinden Deniz Gezmişlerin arkadaşı Avukat Mustafa Gürkan’ın oğlu Alican Gürkan’ın düğününde tanışmıştık. 24 Ağustos 2013 Cumartesi günüydü.

-“Bombacı ile tanıştırayım seni…” dedi düğün sahibi ve dönemin Muğla Baro Başkanı Avukat Mustafa İlker Gürkan.

Önce önemsemedim. Aslında anlayamadım da. Bombacı çok şey ifade etmedi önce. Dr.Bedriye Gürkan ablam durumu hissetti sanıyorum. Biliyorsunuz gözleri görmüyor ama o gönül gözü ile herşeyi görür.

-“Fatih bu bombacı bizim Deniz’in arkadaşı, Filistin’de El Fetih kampındakilerden…” deyince kalbim yerinden fırlayacaktı adeta. Mustafa ağabey bizi tanıştırdıktan sonra bizi Zihni ağabey ile başbaşa bıraktı. Esmer ve kısa boylu, net ve kararlı konuşan sert mizaçlı bu adam konuştukça, onun ihtilalci ve bombacı olduğuna inanmıyordum. O gece uzun uzun konuştuk.  Gecenin sonunda da yeniden buluşup konuşmak üzere sözleştik.

Çok geçmeden buluştuk. İlk buluşmamızda bir kitap yazdığından bahsedince, hemen Bodrum Gündem’de yazmasını önerdim. Çok sevindi. Bir süre düzenli olarak devam etti. Daha sonra kitabını tamamlamak için ara vereceğini söyledi. Bodrum Gündem’de ki yazıları da bu kitabın içinde yer aldı.

Anlatacak çok şey var aslında Bombacı Zihni ile ilgili. Lakin ölüm haberinin altına bu kadarını yazabildim. Dedim ya ölüm haberi yazmak zaten çok zor. Hele hele yakından tanıdığınız biriyse 10 kat daha zor.

Güle güle Zihni ağabeyim. Denizlere, Mahirlere, Muammer Aksoylara, Uğur Mumculara, bütün demokrasi ve devrim şehitlerimize sevgilerimizi ilet. Onları hala unutmadık. Anıları mücadelemizde yaşıyor hala…

Devrin daim olsun….

Yaşamının bir bölümünü Bodrum’da geçiren 78 yaşındaki Zihni Çetiner bir süre Bodrum Gündem’de yazılar yazdı. Zihni Çetiner yazılarının tamamı için aşağıdaki linki tıklayın;

https://www.bodrumgundem.com/?s=zihni+%C3%A7etiner

Not: Zihni Çetiner’in ölüm haberini yayınlayan bütün haber kanalları bu ülkenin yarınları için 11 yıl hapiste yatan ve geçtiğimiz sene sessiz sedasız bu dünyadan göçüp giden Recep Dilek’in mekanı Bitez’de Deniz Yıldızı mekanında çektiğim fotoğrafını kullanmış. Böylelikle onu da anmış olduk…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.