Bodrum Gündem

Bodrum’da Ayurvedik Kampa Hazır mısınız?

Bodrum’da Ayurvedik Kampa Hazır mısınız?

Ayurveda ve Yoga Danışmanı İpek Yılmaz ve Esra Can, 5 bin yıllık Hint öğretisi olan Ayurveda beslenme ile ilgili hafta sonu Bitez’de bir workshop gerçekleştirdiler.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

İpek Yılmaz ve Esra Can’ın gerçekleştirdiği wprkshop’ta Ayurvedik beslenmenin kişinin sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ve bu beslenmenin püf noktaları hakkında geniş bilgi yer aldı.

Ayurvedik Beslenme  5 Bin Yıllık…

Ayurveda ve Yoga Danışmanı İpek Yılmaz konu ile ilgili sorularımızı yanıtlarken Ayurveda’nın tarihçesi ve içeriğine dair şu bilgilere yer verdi;  “Ayurveda kelime anlamıyla yaşam ve uzun ömrün bilimi demektir. Kökeni 5000 yıllık Hindistan Vedik döneme dayanır. Amacı,  bedeni sağlıklı ve hastalıklardan arınmış bir halde tutmaktır.

Ayurveda kişiye bireysel  yaklaşır ve beden-zihin-ruh bütünlüğünde değerlendirir. Her beden tekdir, biriciktir. Başkasına uyan, sana uymayabilir. Başkasına şifa olan, sana yük olabilir. Ayurveda ile kişinin bedeni doğa ile uyumlanarak, kendi doğal iyileştirme gücünün ortaya çıkması ve canlılığını kazanması sağlanır.

Bu bakış açısıyla beslenme son derece önemlidir. Denir ki “ eğer kişi yanlış besleniyorsa aldığı ilaçların bir yararı olmaz, doğru besleniyorsa zaten o ilaçlara gerek duymaz”.

İpek Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti “Beslenme konsepti altında pekçok faktörü ele alan Ayurveda bunları süzgeçten geçirerek kişinin kullanımına sunmaktadır. Neleri mi ele almakta : beden tipleri  (Vata, Pitta, Kapha beden ve mizac özellikleri), mevsimler, sindirim ateşi (agni), bedende biriken toksinler (ama), yiyeceklerin özellikleri (gunalar), ağızdaki tatları (rasa), midedeki etkileri (virya), bağırsaklarda sindirim sonrası etkileri (vipaka) ve doğru gıda eşleşmeleri.  Amaç kişiye dengeli sindirim kazandırmaktır. Böylelikle sofradan hazımsızlık, ağırlık veya uyku hissetmeden, mide yanması veya ekşimesi duymadan, gaz ve şişkinlik yaşamadan keyifle, zevkle kalkabilirsiniz. Yani beden mutlu, zihin mutlu.”

23 – 26 Nisan Tarihlerinde Ayurvedik Kampa Hazır mısınız?

Ayurvedik Mutfak Atölyelerinin (AMA) amacının kişileri sağlıklı ve lezzetli farklı tariflerle buluşturmak, baharatların zengin dünyasına davet etmek,  farkındalıklarını mevsimsel, lokal ürünlere yöneltmek ve öğünlerine özen göstermelerini sağlamak olduğunun altını çizen İpek Yılmaz 23 – 26 Nisan arasında, 3 gece- 4 gün olarak Bodrum’da Ayurvedik detoks ve yoga kampı yapacaklarını ve amaçlarının da kışın bedende biriken toksinleri atmak, karaciğeri temizlemek ve yazı sağlıkla karşılamak olduğunu ifade etti.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.