Bodrum Gündem

İtalya Depremleri – Ronald Karel Bodrum Gündem yazıları…

İyonize olmuş bulutları normal meteorolojik bulutlardan ayırmak oldukça zordur. Bana devamlı bir şeklide bulut resimleri gönderiliyor ve ben de hep aynı cevabı veriyorum. ‘’Bana bulut resimleri göndermeyin, bu kahve falı değildir’’. Genel meteorolojik kurallar doğrultusunda videolar, canlı uydu resimlerinden ancak olası bir ‘peroxy effect’ dediğimiz olayı yakalama şansımız vardır. Bu bile kolay değildir çünkü bölgenin topografisini de iyi bilmek lazımdır. Konu açılmışken hemen belirteyim. Yer bilimcileri zaten bu konuyu bilmezler, çünkü onlar jeologtur, sismologtur. Onların eğitimlerinde, ders kitaplarında kendi branşları dışında ders yoktur. O kişileri mazur görmek lazım.

Deprem mekanizması artık mültiparametrelerle donanmış bir bilim dalı haline gelmelidir. Deprem Ön Sinyalleri konusunu Ruslar denemiş olmamış, Almanlar denemişler olmamış diyerek kesip atamazsınız. Çünkü depremler can alıyorlar ve bugün yer bilimcileri ellerindeki çok az donanımlarla depremlerin ne zamanını, ne kuvvetini ne de yerini bilemiyorlar.

Şimdi gelelim 2016 senesinde İtalya üzerinde meydana gelen depremleri inceleyelim. Bütün olaylar 26 Ekim 2016 ile 28 Ekim 2016 tarihleri arasında cereyan etti.

 

26 Ekim 2016 saat 17.00 de İtalya nın kuzeyine doğru bir bölgede ufak kümeleşmiş bulutlar hareket etmiyorlar, lakin etrafındakiler hareket halindeler. O zaman baktığım uydularda dağlara takılan bulutlar gözükmüyorlardı. Ortalıkta daha deprem yok.

Lakin saat 17.10 da anormal bulutlanmanın güneyinde Mag 5.5 kuvvetinde deprem meydana geldi. Yani uydu resimdeki zamandan tam 10 dakika sonra deprem oldu.

26 Ekim 2016 da saat 20.00 iyonize bulutlar (duran) inanılmaz derecede atmosferi kaplıyorlar. Hemen hemen bütün ülkeye yayılıyorlar.

İyonize bultulanma ülkenin tam ortasını kaplamaya dursun, saat 19.18 de Mag 6.1 gibi büyük bir deprem meydana geliyor. Ancak saat 20.00 deki uydu haritasında görüldüğü gibi bulutlanmalar oldukları yerde çoğalmaktalar. Korkutucu bir durum.

Yani bu uydu resmi yayınlanmadan önce deprem oluyor. Ama devamı gelecektir.

Yukarda görüldüğü gibi saat  19,18 de Mag 6.1 kuvvetinde deprem meydana geldi.

Aynı tarihteki bulutlanmalara bakınız. Beş ayrı kolda uzunca duran yoğun iyonizasyon ve meydana gelen depremler. İyonizasyon ülkenin güneyine doğru uzanıyorlar. ‘’Peroxy effect’’ in nerden çıktığını ve amosfere dağıldığınıt tabii ki bilmiyoruz. Yani amosfere dağıldığı bölgeyi tam olarak göremiyoruz çünkü yer istasyonları yok.

Yine 26 Ekim de saat 22.00 de birçok duran oldukları yerde çoğalan ve hareket etmeyen bulutlar ülkeyi tamamen kaplamış durumdalar. Diğer bulutlar hareket halindeler. Hemen altta ‘’air ionisayon’’ tablosunu görüyorsunuz.

28 Ekim tarihinde İtalya nın batı sahillerinde uzak bir nokada  Mag 5.8 kuvveinde deprem meydana geliyor.

27 Ekim de artık ionizasyon neredeyse ülkenin büyük bir bölümünü kaplamış durumdadır.

Artık geceyarısında sonra iyonizasyon yavaş yavaş kaybolmaya başlayacaktır. 28 Ekimde meydana gelen depremden bir gün önce iyonizasyon arık yavaş yavaş kaybolacaktır ve normal meteorolojik durum devam edecektir.

Tekrar hatırlatalım sistemi;

Tektonik güçler yeryüzündeki levhaları veya levha parçalarını birbirlerine ittikçe, kayaların bazı kısımlarında stres oluşturuyor. Bu itmeler eğer sabit hızda olursa, stres doğrusal olmayan şekilde artıyor; yani bir yerden sonra aşırı derecede artıp depreme sebep oluyor. Fakat depremi oluşturan bu geri dönüşümü olmayan noktaya gelinmeden önce, kayaların stres altındaki yerlerinde “positive hole charge carrier” denilen, kayaların içinde rahatça dağılabilen elektronik şarjlar ortaya çıkıyor.*

Bu parçalar yüzeye geliyor ve yer yüzeyinde çok yüksek elektrik alanı oluşturuyorlar. Bu yüksek elektrik alanlarının yüksek voltaj yüklü alanlar ile aynı olmadığını belirtmek lazım.

Çünkü elektrik alanını hesaplamak için, voltajı uzaklığa bölmek gerekiyor. Voltaj sadece birkaç volt olsa bile, uzaklık kısa olursa (mesela birkaç nanometre kadar), oluşan elektrik alanı santimetre başına bir milyon volt’a eşit oluyor. Bu miktar, havanın yeryüzüne elektron vererek iyonize olmasını sağlamak için yeterli bir miktar. Pozitif yüklü iyonlar havaya karışıyor ve sürüklenerek veya konveksiyon ile atmosferde yukarıya çıkıyor. Bu iyonlardan her birinin üzerinde bir su taneciği yoğunlaşabilir. Fay hattı üzerinde bulutların oluşup oluşmayacağını, nerede ve ne zaman oluşacağını belirleyen çok önemli bir kriter, havanın yüksekliğe bağlı olarak nemi ve sıcaklığıdır.

* (“positive hole”, elektronların eksilmesi ile oluşuyor. Elektron eksikliği, eklenmiş bir pozitif şarj ile aynı etkiyi yapıyor ve bu “delikler” elektrik alanlarında pozitif şarjlar gibi davranıyor).

İyonize deprem bulutlarının meydana gelebilmesi için rutubet-nem şarttır. Yoksa 6.0 kuvvetindeki bir deprem dahi deprem bulutları yapmayabilir. İkinci önemli husus da depremin merkezi en aşağı 25 km civarı olabilmeli ki bozuk elektronlar yeryüzüne çıkabilsinler.

Elimde bunun gibi birçok deprem- alçak atmosfer ilişkisine dair belge, resim, uydu resimler ve sonuçlar bulunmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.