Bodrum Gündem

Muğla CHP’nin Demir Leblebileri

Demir leblebi olabilmek zordur. Demir leblebi zor işlerle başa çıkan, alt edilemeyen, mücadeleden vazgeçmeyen, güçlü kimlikler için söylenen deyim.

Muğla’da yaşamın her alanında, çarşıda, pazarda tarlada, direnişlerde, meydanlarda her zaman erkeklerden çok kadınlar vardır. Muğla demokrasinin, özgürlüklerin, aydınlığın kentidir. Muğla’da kadın sözde değil özde yaşamın kendisidir. Benim doğduğum, sevdalısı olduğum Bodrum’da da durum aynıdır. Hatta fazlası vardır. Muğla ve kentim Bodrum, antik çağlarda yaşayan iz bırakan Artemisia, Hekate, Sarıana gibi dönemlerinden bugüne iz bırakan o kadar çok kadına sahiptir. Ki maalesef Muğlalı kadınlar Mustafa Kemal’den sonra siyasetin karar organlarında yeterince olamamışlar, hakettikleri yerlere gelememişlerdir. Bu durumun sebeplerini biliyoruz, bugün bunları irdelemeyeceğim. Sonuç için tek bir cümle yeterli olur. Muğla’daki  siyasi zihniyet değişmek ve gelişmek zorundadır. Aktif olarak siyasetin içinde yer aldığım günden beri değişimin peşinde koştum. Parti içi demokrasiden yana üyelerle ön seçim dedim. Ancak Erkek egemen anlayışın sonuçlarını aşamadık. O nedenle bugün içinde bulunduğumuz kaosun ve acıların her birinden hepimiz sorumluyuz.

Seçime doğru koşar adım giderken halkın heyecanıyla, coşkusu ve kararlılığı ile siyasilerin önünde olduğunu görüyoruz. Evet halkımız bu sefer kararlı. Değişime evet diyenlerle, kötülüğe, tek adam rejimine son diyenlerle, birleşe birleşe kazanacağız diyenlerle yol yürüyecek. Canım ülkemi, halkımı 20 yıldır değerlerimizi birer birer yok ederek bugünlere getirenleri tarihin derinliklerine gömecek. O nedenle bugün özellikle siyaset yöneticilerinin çok önemli sorumlulukları var. İlk kez merkez atamanın bu süreçte doğru bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ancak milletvekili listeleri hazırlanırken karar verici siyasetçilere, ülkeyi ikinci yüzyıla taşıyacak olan kadroları doğru ve sağlıklı olarak belirlemek gibi zorunlulukları olduklarını görmek ve onları bulmak zorunda olduklarını bir kez daha ve son kez hatırlatmak istiyorum. Son kez diyorum, çünkü aksi halde bir daha seçimlerin yapılabileceğini bile sanmıyorum.

İnanıyorum içinden geçtiğimiz karanlık Tünelin sonu aydınlık. Seçimlerden sonra ülkemiz yeniden inşa edilecek. Günümüz siyasetinin bugünkü geldiği durum ortada. Sorumlusu da çok net ve açık. Erkek egemen sistemin sonucu, liyakatsız kadroların beceriksizliği, işbilmezliği ve kötülükleri.

Muğlam, Bodrum’um, Türkiyem’in aydınlık yüzü CHP’nin kalesi! Burada bu güne kadar hiç kadın milletvekili olamadı. Biz kadınlar toplumun yarısını, partinin içinde üye sayısının yarısını oluşturduğumuz halde hiç vekil çıkaramadık. Ülkemizin aydınlık yarınları için Muğla’nın, Bodrum’un öncelikli olarak bu büyük ayıptan kurtulması şarttır.

Geçmiş dönemlerde birebir yaşayarak gördüğüm, defalarca tekrarlanan antidemokratik uygulamaların bu kez olmayacağına inanmak istiyorum. Aksi halde halkımız yapılacak yanlışların bedelini çok ağır bir biçimde ödetecektir. Aktif siyaset yaşamım boyunca ilk kez CHP Genel Merkezinin Muğla’da, Bodrum’da kısır ve sığ siyasi döngüyü kıracağına inanıyorum. Çünkü artık tüm dünya biliyor ülkemizi, karanlıklardan, kötü emellerden, ancak kadın bakış açısının çoğaldığı liyakatlı kadrolar kurtarabilir.

Evet Muğla’nın Demir Leblebileri, Artemisa’nın savaşçı ruhuyla Mustafa Kemal’in aşkıyla cumhuriyetin ikinci yüzyılı için hazırlar ve meydanlardalar. CHP Genel Merkezinin de (mümkünse fermuar sistemiyle) Muğla’da devrim yapmasını, hakkımızdır diyerek diliyor ve bekliyoruz.

Muğla’da, Bodrum’da yıllardır yan yana veya muhalif olarak CHP içinde onurla, gururla beraber çalıştığımız erkek yol arkadaşlarım beni bağışlasınlar. Çocuklarımızın  ülkemizin aydınlık yarınları için şimdi değişim zamanı. Şimdi kadınların zamanı. Kadınlar seçilecek dünya değişecek. Kadınlar seçilecek siyasetin çirkin yüzü gülecek. 15 Mayıs’ta hayaller kurabileceğimiz bir Türkiye için kız kardeşlerimizle dayanaşarak kazanmaya ve kazandırmaya ant içtik.

Muğla’mın ve ülkemin Demir Leblebilerinin yolları açık ve aydınlık olsun.

*Ayşe Nurhan Fıratlı / Bodrum

*Belgüzar Akşit Ayder / Bodrum

*Emine Yenilmez Aydemir / Bodrum

*Fatma Gebeş Çimen / Marmaris

*Gizem Sayar Özcan / Menteşe

*Gülümser Oymak Yazıcı / Fethiye

*Nazmiye Halvaşi  / Datça

*Nurten Çakıcı Bıçak / Bodrum

*Selma Tükel / Bodrum

*Süreyya Öneş Derici / Bodrum

 

Nuran Yüksel

23 Mart 2023/Bodrum

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.