Bodrum Gündem

TÜRKİYE NEREYE? Nuran Yüksel yazıları…

nuran_yuksel_bodrum_gundem-yaziları

Zor günlerden geçiyoruz, hem de çok zor günlerden. Her gün yeni bir gündemle sanki akıllarımızla alay ediliyor. Biliyoruzki laik Türkiye Devletinin en önemli yasalarından biri MEDENİ KANUN’dur. Medeni Kanun Cumhuriyet ile beraber Türkiye’de kadınlara verilen en büyük ve önemli devrimin bir parçasıdır.

Medeni Kanun’da kadın erkek eşitliği esastır. Medeni yasayla evlenmenin ve sonuçlarının esasları belirlenmiştir (boşanma, çocukların velayeti, nafaka, miras ). Bu durumlar Dini kurallara göre belirlenemez. Medeni kanunda, toplumun ihtiyaçlarına, tarafların güvence altına alınmasıyla hukuk kuralları çerçevesinde düzenlenmiştir.

Bugün tekrar ısıtılarak gündeme getirilen müftülüklere evlenme yetkisi veren yasa tasarısı, Türk Medeni Kanununa ve Cumhuriyetin kadın haklarına aykırıdır. Laik bir ülke de müftülüklere böyle bir yetki verilemez! Resmi nikâh, yurttaş olmanın kanun önünde eşit olmanın teminatıdır. Bu yasa değişikliğini asla kabul edemeyiz, etmemeliyiz.

Bugün siyasal iktidar Türkiye Cumhuriyetinin Anayasal niteliklerini görmezden gelmekte ısrar etmektedir. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı 2017-2018 eğitim öğretim müfredatı kanunlarında yapılan değişiklikler, yasa yapıcılarca hedeflenen toplumsal dönüşümü çok net olarak gözler önüne sermektedir. Bu durum hiçbir koşulda ve dönemde umudunu yitirmeyen bir eğitimci olarak beni derin kaygılara düşürmektedir.

Çocuklarımızın aydınlık geleceği, ancak çağdaş bir eğitim sistemiyle kurulabilir. Aydınlık gelecek; özgüveni ve gücünü kadın haklarını koruyan ve güçlendiren yasaların değiştirilmemesiyle, güçlendirilmesiyle mümkün olur.

Biz Laik Cumhuriyete inanan kadınlar olarak, siyasal iktidarın toplumu ayrıştıran uygulamalarına ve çabalarına asla göz yummayacağız. Bunun için de siyasal iktidarın karşısında geleceğimiz ve haklarımız için seslerimizi birleştirmek zorundayız. Hangi görüşte olursak olalım haklarımız için dayanışma içinde hareket edebilmeyi bir arada kalabilmeyi öğrenmek zorundayız.

Yarın çok geç olmadan!

NURAN YÜKSEL

9-EKİM 2017

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.