Bodrum Gündem
Abbas Coşar

Abbas Coşar

Abbas Coşar, 30.08.1970 tarihinde Malatya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mekteb-i Mülkiye) iktisat Bölümünden mezun oldu. 1993 yılında açılan sınavda başarı göstererek Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörü olarak göreve başladı. Maliye Bakanlığında Gelirler Kontrolörü ve Gelirler Başkontrolörü olarak 14 yıl görev yaptıktan sonra 2006 yılında Yeminli Mali Müşavir olarak çalışmak üzere özel sektöre geçti. Halen Yeminli Mali Müşavir olarak görev yapmakta ve Bir Bağımsız Denetim Şirketler Grubu bünyesindeki şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir. Vergi Hukuku alanında yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmakta olup, Vergi Sorunları Dergisinde 2 yıllık bir süreyle yazı işleri müdürlüğü yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

    Vergide Dünya Halleri-1

    2023 yılında her hafta görüşlerimi içeren köşe yazıma ilave olarak vergi dünyasına dair hallerimizi haftalık bülten şeklinde sizlerle paylaşmanın faydalı olması arzu ve temennisi içindeyim.

    Elbet bu çabamızın hedefi ise vergiciliğin soğuk yüzünden uzaklaşmadan hafif tebessüm hallerini ironik bir dille beyan ve ifade edebilmektir. Kusur ve azcık haddimizi zorlarsak affola…

    Muğla’da Teknopark olduğunu kaç kişi biliyor ki der gibisiniz? Hatta kaç iş insanı biliyor. Oysa Cumhuriyetin 2.Yüzyıldaki ekonomik kalbi buralarda atıyor.

    Teknokent Firmaları ve Ar-Ge Yatırımlı Firmalar 

    Teknokent Kazanç İstisnası ve Ar-Ge İndirim İmkânına Sahip Mükelleflerin %2’lik Yatırım Yükümlülükleri.

    Bilindiği üzere 7263 sayılı Kanunla, 4691 ve 5746 sayılı Kanunlar kapsamında yıllık 1.000.000 TL ve üzerinde kazanç elde eden girişimcilerin/ Ar-Ge indiriminden yararlanan kurumların, kazanç/indirim tutarının %2’si kadarlık kısmı için girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da 4691 sayılı Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan girişimcilere sermaye olarak konulması yükümlülüğü getirilmiştir.

    Küresel ısınmanın 1.5°C hedefi ile sınırlı kalması ve dünyanın karbondan arındırılması için etkili bir çözüm gerekmektedir. Bu hedefe ulaşabilmek için en önemli konulardan biri enerji dönüşümünün gerçekleşmesidir.

    Net sıfır karbon ve küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma hedefine ulaşabilmek için yenilenebilir enerjinin toplam elektrik üretimi içerisindeki payının %86 seviyelerine ulaşması gerekmektedir.

    Çeşitli ülkeler, yüksek elektrik fiyatları karşısında haneler için elektrik destek paketlerini duyurmuştur. Örneğin, Fransa enerji fiyatlarındaki artışın tüketicilere yansımaması için elektrik fiyatlarını dondurma kararı almış, İtalya ve Almanya ise yeşil enerjiye geçiş kapsamında hane faturalarına yansıyan ek ödemeleri düşüreceğini belirtmiştir. Diğer taraftan, Norveç, aylık 5.000 kWh’e kadar elektrik tüketimi yapan hanelere destek sağlanacağını ve bu kapsamda belirli bir ücreti aşan tutarın yarısının ödeneceğini duyurmuştur…

    GES ve RES Yatırımlarında Vergi İndirimi 

    GES ve RES yatırımları 24.02.2022 tarihinden itibaren Bölgesel Teşvik Belgesi ile desteklenecek yatırım konuları içine dahil edilmiştir. Bakanlık tarafından Komple Yeni Yatırım Teşvik belgesi verilen bu yatırımlar için yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara istenildiği takdirde İndirimli Kurumlar Vergisi uygulanabilecektir.

    Vergisel adaletsizlik hallerini say say bitiremeyiz sistemimiz içerisinde kanunen kabul edilmeyen giderler deyince önce bir yutkun, sonra nefes al ve şimdi beyne oksijenin gittiğinden emin olarak kural kuraldır deyip geç, her şeyde bir mantık aramasan arama. Bu çağda hangi binek oto iş için mi yoksa patronun özel işleri için ayrımına tabi tutulabilir ki. 16 saat mesai yapan patronun özel hayatı hafta sonu kafede içtiği bir yudum içecek için mi? Hele hizmet sektöründe en önemli sermaye entelektüel sermayeyse bu sosyal hayatın harcamalarını patronun kişiliğinden gelir artırıcı unsurundan nasıl ayıracaksın…

    Binek Otolar İçin Ödenen Aylık Kira Gideri 8 Binden 17 Bin Liraya Yükseldi

    Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerinde kullanılan binek otomobillerin kiralık olması durumunda ödenen aylık kira tutarı ile işletmeye kayıtlı binek otomobillerinin amortisman yoluyla gider yazılabilecek iktisap bedeli ile ilgili indirim tutarları da arttırıldı. Bu çerçevede, binek otomobiller için; ödenen aylık kira gideri 8 bin liradan 17 bin liraya, amortisman yoluyla gider yazılabilecek iktisap bedeli sınırı da 430 bin liradan 950 bin liraya çıkarıldı.

    Maliyenin en güzel insan odaklı vergi düzeni açısından uygulamalarından biri uyumlu mükellefe vergi indirimi. Geri bildirim bağlamında sizi takdir ediyor ve pozitif ayrımcılığa gidiyorum yanıtı gibi. Keşke SGK uygulamasında ki %5’lik daha anlamlı bir indirim gibi olsa en ideali olur. iyi her zaman iyidir çünkü. Asıl sistemin güvencesi iyiden geçer. En kötüyü baz alarak yapılan hukuki düzenlemelerin bizi getirdiği yer belli uçuruma bir arpa boyu…

    Uyumlu Mükellefler

    Uyumlu mükelleflere vergi indiriminde yer alan limit güncellendi. Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden beyannamelerini zamanında veren ve vergilerini ödeyen uyumlu mükellefler 5 puanlık vergi indiriminden faydalandırılmakta. Vergi indirimi yapılabilecek tutarın üst limiti de 2 milyon liradan, 4,4 milyon liraya çıkarılmak suretiyle, mükelleflere sağlanan teşvikte önemli bir artış yapıldı.

    Fenomenlere vergi istisnasının şartları belli oldu diye haberler duyarsınız dijital çağın müjdecileri gibi çalışıyorlar bu nedenle en çok vergideki pozitif ayrımcılık dediğimiz teşvik ve yardımların titizlikle ve etkin uygulaması gereken tarafındalar.

    Rehbere göre, sadece bir sosyal medya platformu üzerinden 15 bin içerik üreticisinin 5 milyar liraya yakın gelir elde ettiği hesaplandı. Sosyal medya üzerinden paylaşım yaparak gelir elde edenler 880 bin lirayı(her yıl yeniden değerleme oranında artar bu tutarlar)aşmayan kazançlarda yüzde 15 stopaj ödeyecek. İstisna kapsamındaki faaliyetler nedeniyle elde edilen kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek. fenomenlerin bu istisnadan yararlanması için Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açması gerekiyor. İnternet platformu üzerinden elde edilen reklam, abonelik, sponsorluk geliri, gelir vergisinden istisna olacak. İstisnadan yararlananlar başka ticari faaliyette bulunuyorsa ayrı ayrı hesap açacak.

    Youtube benzeri platformlar üzerinden yayın yaparak ürün veya hizmeti alarak çıkar elde edenler için uygulama farklı işleyecek. Tahsilatta kullanılan mal veya hizmetin tahsil tarihindeki rayiç bedel gelirin elde edildiği ay içinde banka hesabına aktarılacak.

    Gelir ayın son 7 günü içinde elde edilmesi durumunda ise takip eden ay içinde rayiç bedel bankaya yatırılacak. İstisna kapsamındaki içerik üreticileri defter tutmayacak. Ancak yan faaliyette bulunup kazanç elde edenlerin defter tutması mecburi olacak.

    Sosyal içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenlerin vergilendirilmesi

    Sosyal içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenlerin kazanç istisnası tutarı arttı. Sosyal medyada içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenler için son derece basit bir vergileme usulü getirilmişti. Bu işleri yapanlar, bankada bir hesap açıyor ve banka bunlar adına yapılan ödemelerden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapıyor.

    Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı.

    Bu tutarlar aşılmıyorsa beyanname verilmeyecek.

    Nakit veya yemek kartı şeklinde yapılan yemek yardımının sonuçlarını ayrıntılı olarak değerlendirmek gerekiyor. Yemek kartı kullanımı bir yandan kayıtdışılığı bertaraf ederken diğer yandan da hem gelire, hem de istihdama katkı sağlıyor.

    Yemek Parası 110 Liraya Çıktı

    Şimdi de istisna tutarları artırılarak 51 lira olan yemek parası, 110 Türk lirasına, 25,5 lira olan yol parası da 56 liraya çıkarıldı. Böylece, aylık 2 bin 860 lira yemek parası, 1456 lira yol parası ödemeleri vergiden istisna edildi.

    Ev sahibi-kiracı milyonları ilgilendiriyor. Kira bedelleri aldı başını gitti. İşin bu tarafından bakınca ev sahipleri içinde nominal kira gelirleri çok yükselmiş oldu. Konut ve işyeri kira geliri elde yaklaşık 2 milyon kişi için beyan dönemi 1 Mart’ta başlıyor. Gayrimenkul sahipleri “kira gelir, emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi” ödüyor. Geçen yıl elde edilen kira gelirleri için beyan verilmesi gerekiyor.

    Kira Gelirinde İstisna Tutarı 21 Bin Liraya Çıktı  

    Bu kapsamda; kira gelirlerindeki 9 bin 500 lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya çıkarıldı.

    Böylece, 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek. Değer artış kazançlarındaki 25 bin lira istisna tutarı, 55 bin lira olarak belirlendi.

    İspanya, 16 yaş üstü tüm misafirlerden ‘Sürdürülebilir Turizm Vergisi’ adında bir vergi alır. İsviçre’de konaklama yapan herkes, şehirlere ve bazen de konaklama tipine gire değişen oranlarda vergi öder. Portekiz’in Lizbon şehri, 2016 yılından bu yana turistlerde Belediye Turist Vergisi adında 1 euro vergi almaktadır. Hollanda’da 421 belediyenin tamamı kişi başına gecelik vergi alırken, alınan tutarlar otel sınıfına ve konaklama türüne göre değişiklik gösterir. Konaklama tutarı üzerinden yüzde olarak alınan vergiler de aynı şekilde otel sınıfına ve konaklama türüne göre değişiklik arz eder. İtalya’da konaklayan turistler Tassa di Soggiorno isminde bir vergi öderler.

    Yunanistan’da konaklama vergisi (ya da turist vergisi) 2018 yılında hayata geçti. Otelde check in yaparken nakit ya da kredi kartıyla ödediğiniz bu para 0.50 euro ile 4 euro arasında değişir. 1 ve 2 yıldızlı otellerle apartmanlardan 0.50 euro alınırken, 3 yıldızlı otellerden 1.5 euro, 4 yıldızlı otellerden 3 euro ve 5 yıldızlı otellerden 4 euro konaklama vergisi alınır. Paris’te konakladığınızda, geceleme başına ödediğiniz vergi yüzde 10 daha fazladır.

    Konaklama Vergisi Artık Yürürlükte

    2019 yılında çıkarılan ancak ertelenen konaklama vergisine ilişkin yasal düzenleme 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girdi.

    Konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi kamping gibi tesislerden yüzde 2 oranında alınacak.

    Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak.

    Af deyince ötesini aramamalı belki lakin vergi bilincinin naifliği ve mağduriyet yaratmama ilkesi de çok önemli. Bilinci ters düz tokatlamanın da bir manası yok. Düzenli vergisini ödeyen vatandaşın yüzüne yüzüne sanki nanik beden diliyle hareket çekmenin de pek manası yok diye düşünüyorum.

    Geniş Kapsamlı Vergi Affı Yolda

    Kamu alacaklarına yapılandırma getirilmesini öngören ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Teklifle, kamu alacakları yapılandırılırken, cezalar da siliniyor.

    Varlık Barışı esas özü itibarıyla kayıt dışılıkla mücadele boyutuyla değerlendirilmeli. Bir yöntem olarak görülüp özel bir çaba gerektirmektedir. Yoksa kara paranın aklanmasına ilişkin bir uygulamaya dönüşmesi de bir o kadar tehlike arz etmektedir.

    Varlık Barışı 31 Mart 2023 Son Tarih

    7417 sayılı kanunla, gerçek veya tüzel kişilerce, yurt içinde veya yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, ile taşınmazların, kanunda belirtilen şartlar dahilinde 31 Mart 2023 tarihine kadar banka veya aracı kurumlara bildirilerek varlık barışından faydalanılabileceği hüküm altına alınmıştır.

    Varlık Barışıyla bildirilen veya beyan edilen tutarlar, bildirim veya beyan tarihinden itibaren iki yıl geçmedikçe işletmeden çekilemeyecek, sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanılamayacaktır.

    Haftaya yeniden görüşebilmek ümidiyle…

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.