Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Türk siyasetinde kadınlar niye yok!

    Türkiye’de 14 Mayıs 2023 yılı seçimlerinde de aday gösterilen kadın milletvekili sayısında hüsrana uğradık. Türkiye’de o kadar kadın hareketi var.

    Ancak bunlar her nedense seçime yansımıyor. Parti liderleri neden bu kadar erkek egemenliğinde bir siyaset yapmayı tercih eder onu da net açıklamalılar.

    Bu ülkede kadının adı var kendi yok

    Seçime giden Meclis’te 600 milletvekilinin sadece 103’ü kadınlardan oluşuyor. 14 Mayıs seçimleri için AK Parti 113, CHP ittifak ortaklarıyla birlikte 147, İYİ Parti 152, MHP 90, Yeşil Sol Parti 193, TİP 161 kadın adaya listelerinde yer verdi. Ancak yarıdan azının seçilebilecek sıralarda yer alması, Meclis’in yine erkek ağırlıklı olacağının işareti.

    Şimdiye kadar erkekler yönetti

    Bu ülkede maalesef kadınlar hep ikinci planda oldu. Bu onların bir kaderiymiş görüldü. Erkek egemenliğindeki TBMM’de bu döngü değişmedi. Değiştirilmedi.

    Oysa rakamlarda eşit gibiler

    TÜİK Kurumsal Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2022 yılında, kadın nüfus 42 milyon 575 bin 441 kişi, erkek nüfus 42 milyon 704 bin 112 kişi oldu. Diğer bir ifadeyle, toplam nüfusun %49,9’unu kadınlar, %50,1’ini ise erkekler oluşturdu. Bu rakamlarda erkek kadın eşitliği yakın gibi gözükse de bu seçimlere ve yönetime yansımıyor.

    Kadın derler ancak sözde kalır

    Türk siyaset anlayışında yıllardır egemen olan erkek çoğunluğunun kırıldığı an Türkiye’de bir şeyler değişiyor diyebiliriz. Kadına şiddetin olduğu ve günlük hayattan her gün bunu yaşıyorsak ve kadınları öve öve sözler söyleyip bunları geçiştiriyorsak samimi olmadığımız ortadadır.

    Kadınların gönlünü süslü demeçler ile alacağınıza onları siyasete katarak kadınların da bu toplumda bir yöneten, yönetilen olduğunun gösterilmesi gerekir.

    Bir kadının el attığı evde başkadır

    Uzağa gitmeyelim bekâr yaşayan bir erkeğin evi ile kadının yaşadığı ev arasında fark vardır. Bu örnek bile her şeyi çok kolay anlatıyor. Ancak bizim erkek siyasetçiler bunu hep görmemezlikten geliyorlar.

    Güller açacak ise kadınla açar.

    İşte her şey daha güzel olacak diyorsak, bu gerçek güzelliği ancak ve ancak kadın eli ile gelir. Peki, o zaman kadınlar nerede? Kadın seçmenlerde siyasi liderlere yeter artık deyip “ bizden oy istemesine istiyorsunuz. Ancak biz neredeyiz” diye hesap sormalılar. Bu ülkede boşu boşuna “ağlamayana meme yok” diye.

    Daha güzel bir Türkiye için kadın eli de daha fazla Türkiye’ye değmeli diyorum.

    Paşatarlası Bodrum

    Hoşçakalın!

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.